Produkty bio, a uprawa warzyw

Produkty bio, a uprawa warzyw

Najnowszym trendem w projektowaniu ogrodów jest uprawa warzyw wśród roślin ozdobnych. Pięknym uzupełnieniem rabatki są różnorodne warzywa, zazwyczaj o ciekawej fakturze i kolorze liści. Są przebrani za robaki udekorowane w nagietki lub dalie.


Produkty bio, a planowanie warzywnika

Uprawa warzyw pomiędzy roślinami ozdobnymi jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Udowodniono, że ogromne pole z samą tylko kapustą będzie przyciągało bielinka kapustnika jak magnes, natomiast pojedyncze rośliny kapusty, schowane wśród innych roślin, ocaleją i będą zdrowe, jeżeli wskazuje się na sprawdzone produkty bio https://gardenstart.pl/pol_m_Preparaty-BIO-198.html.


Po prostu ukryjemy kapustę przed szkodnikami. Szukamy wolnego miejsca wśród bylin, gdzie sadzimy kolorowe sałaty czy kapustę, buraki liściowe lub pomidory koktajlowe, które potrafią być niezwykle atrakcyjne. Trzeba jedynie pamiętać o zapewnieniu warzywom odpowiedniej ilości światła. Czasem wśród kwiatów wyrosną prawdziwe gwiazdy. Nie należy o tym zapominać stawiając na produkty bio.


Planowanie ogrodu warzywnego należy rozpocząć od wybrania gatunku, który chcesz uprawiać. Mogą to być warzywa, które są łatwe w uprawie lub takie, które lubimy i chcemy mieć. Następnie oceniamy, ile mamy miejsca i gdzie możemy się rozwijać. Czy to w donicach, skrzynkach balkonowych czy na rabatach. Można też zaplanować osobny ogród warzywny, ale w warzywach posadzimy również rośliny ozdobne, zwłaszcza te chroniące uprawy przed szkodnikami, jak na przykład nagietki zwalczające nicienie glebowe. Zwykle jedynym sposobem na zbieranie warzyw z własnej ziemi jest uprawa warzyw na rabatach kwiatowych.


Następny krok to narysowanie planu na papierze. Wytyczamy ścieżki, wymyślamy jakiś fantazyjny kształt, np. koła podzielonego na ćwiartki albo ósemki. Każdej roślinie przydzielamy konkretną powierzchnię. Wybieramy gatunki zróżnicowane pod względem pory dojrzewania. Niektóre warzywa będą rosły w półcieniu, podczas gdy inne muszą mieć pełne słońce. Jednym z najlepszych zestawień jest sałata posadzona pod fasolką, która się pnie po podporach. Dobre są też buraki, bo później dojrzewają, gdy sałatę się już wyrwie. Szpinak szybciej kiełkuje, wzrusza glebę dla wolniej kiełkującej marchwi. Warto jest także rozważyć wszelkie produkty bio.


Potem, gdy szpinak się już zużyje do potraw, marchewka będzie swobodnie sobie rosnąć. To wszystko dzieje się na jednym poletku i zajmuje niewiele miejsca. Uprawa warzyw w pojemnikach jest dobrym pomysłem, jeśli w ogrodzie nie ma miejsca na typowy warzywnik. Potrzebne są do tego donice, skrzynki lub nawet tylko worki z ziemią ogrodniczą. Ważne jest takie usytuowanie pojemników, aby zapewnić warzywom odpowiednią ilości światła słonecznego, co najmniej 6 godzin dziennie. Balkony i tarasy o wystawie południowej są najlepsze do tego celu. Sałata i cieniolubne zioła, między innymi bazylia i mięta, zadowolą się 3-4 godzinami słońca.